Založ si blog

Peking

Majestátne mesto na severovýchode Činy rozložené na rovinatej krajine preplnené ľuďmi. Naozaj obdivuhodné mesto, ktoré Vás pohltí svojou veľkosťou, rýchlosťou a nekonečnosťou.

 

Precestovať polovicu zemegule, pozrieť si z výšky Aljtaj s dĺžkou približne 2 000 km a dať si „kávičku“ v Pekingu je naozaj nezabudnuteľným zážitkom. My sme mali to šťastie a o  smogu v Pekingu sme len počuli od našej skvelej sprievodkyne, keďže pred nami sa tento narušiteľ čistého vzduchu radšej ukryl, aby sme si mohli plnými dúškami užiť toto vznešené mesto. Keď som pred cestou do tejto ďalekej krajiny niekedy počula o jeho veľkosti, ani zďaleka sa moja fantázia nepriblížila skutočnej realite. Svojou impozantnosťou na mňa naozaj do hĺbky duše zapôsobilo.

 

Ak ste niekedy mali túžbu  „stratiť sa v dave“ tu sa vám to určite podarí. Minimálne pri prehliadke Zakázaného mesta, ktoré každoročne navštívi viac ako 15 miliónov návštevníkov (pre porovnanie Parížsky Louvre navštívi ročne 9 miliónov turistov). Selfie len s pozadím historických pamiatok je na týchto miestach ozajstnou vzácnosťou.

 

V Chráme nebies, kde sa panovník modlil za dobrú úrodu,  precítite harmóniu čínskeho umenia a kultúry, podobne ako v Letnom paláci, ktorý je symbolom starej Číny s dokonalou architektúrou. Historické pamiatky Číny vďaka svojej početnej návštevnosti vo mne nedokázali vzbudiť dokonalé city precítenia minulosti, no napriek tomu vo mne zanechali nádherný pocit poznania, naplnenia a radosti.

 

Nekonečný Čínsky múr, z prekladu presnejšie Veľký múr, ktorého dĺžka sa podľa posledným meraní vraj nedá celkom presne určiť, vďaka úmrtiam mnohých stavebných robotníkov, trestancov a vojakov pôsobí monštruózne. Veľký múr je vnímaný ako symbol Číny, ktorej dnešná štátna hymna „Pochod bojovníkov“ odkazuje na „nový Veľký múr z mäsa a krvi“ pre vytvorenie čínskeho vlastenectva v tvár nepriateľskej invázii.

 

 

Návšteva Pekingu, vďaka svojej úchvatnosti a rozmanitosti, vo mne zanechala pocit naplnenia túžby po spoznaní ďalšieho podmaňujúceho miesta na našej planéte.

 

Mallorka – cyklistika

28.04.2017

Nádherná aprílová kvetinová Mallorka je balzamom na dušu pre tých, ktorí chcú uniknúť pred ruchom dnešnej doby. Premyslené cyklotrasy, ktoré lemujú každý kút tohto nádherného ostrova vás zavedú na rozkvitnuté lúky, lesíky, olivové háje, políčka s voňavou cibuľou alebo chrumkavým šalátom, ktorý vyzerá ako z rozprávky, až by ste si jeden dali. Po celodennom [...]

Spoločenstvo vlastníkov pozemkov

28.04.2017

Som spoluvlastníkom pozemkov o rozlohe niekoľkých hektárov a? No a nič, vlastne ako keby som nič nevlastnila pretože o „moju“ nehnuteľnosť sa starajú tí, ktorí vládnu spoločenstvu, svoje „panovanie“ si na spoločnej schôdzi odsúhlasili a samozrejme všetky výhody úžitky z našich nehnuteľnosti poberajú sami. Prečo je to tak? Pretože urbáre, ktoré vznikli ešte za [...]

Panama

01.04.2016

Slnkom zaliatá krajina s usmievajúcimi sa bezstarostnými ľudmi. Ked Panamu navštívite v našich zimných mesiacoch, máte trochu pocit, že Vaše telo absolútne nespolupracuje s prijímaním tejto teploty, vlhkosti a tohto biorytmu. Ale už po pár dňoch s príjímaním dostatku (nealko) tekutín sa cítite ako v raji. Nezmazateľne sa Vám do pamäte vtisne pohoda a bezstarostnosť, [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 12288x
Priemerná čítanosť článkov: 1755x

Autor blogu

Kategórie