Založ si blog

Rešpektujme sa navzájom

 

 

Často sa zamýšľam nad významom „pomoci“ či už lekárskej, finančnej, vzdelanostnej smerovanej k národnostiam, ktoré majú svoju kultúru a existenciu starú tak ako my, len inú. Prečo sa vlastne vyspelé krajiny snažia pretvoriť národy na svoj obraz. Čo je správne? Prečo musia byť všetky krajiny „vyspelé“, finančne prekvitajúce, gramotné, evolučne pokrokové. Navštívila som množstvo krajín, štátov a kultúr a vždy som  sa na návštevu krajiny tešila a vnímala jej jedinečnosť, osobitosť a neopakovateľnosť.

 

Chceme africké deťúrence naučiť písať, čítať, počítať. Jednoducho vstúpime do krajiny, vytvoríme organizáciu s množstvom zbierok, ktoré často nie sú smerované správnym smerom a meníme krajinu, kultúru a ľudí bez toho aby sme sa ich opýtali či o našu pomoc naozaj stoja?

 

Ja som Európan, kresťan a nestojím o to aby sem prišla napríklad arabská kultúra a zmenila tú moju vo svoj obraz. Chcem sa učiť cudzie jazyky, ale vtedy keď to ja uznám za vhodné, nie vtedy keď mi to nadiktujú iní.  Raz som počula príbeh nemeckej rodiny, ktorá sa presťahovala do Afriky, kde vytvorili turistický ranč pre  „milovníkov“ zvierat aby tu vytvorili turistickú atrakciu, pričom miestny obyvatelia sa stali ich služobníkmi. Po niekoľkých  rokoch skonštatovali, že napriek svojej snahe nedokázali u miestneho obyvateľstva zmeniť sociálne návyky a pracovitosť na svoj obraz.  Záleží od smeru pohľadu, ale ja sa na tento prístup nepozerám pozitívne. Akým právom vstúpime na ich územie a chceme u nich presadiť svoje životné ideály, ktoré sú podľa nás tie najlepšie a hlavne aké máme právo zaobchádzať s voľne žijúcou zverou takto.

 

Umelo vytvárame rôzne organizácie lekárskej pomoci, školy, kultúrne vzdelanie, dokonca sa snažíme presadiť kresťanstvo v krajinách, kde to nie je možné. Naozaj to tieto kultúry chcú?  Naozaj sa chcú naši rómski spoluobčania začleniť do našej kultúry? No ja si teda myslím, že nechcú, keby chceli už by to v minulých storočiach dávno urobili, my sa ich umelo snažíme „zaradiť do spoločnosti“ a vôbec nechápeme, že oni v nej zaradení sú. Majú svoje miesto na život presne také aké im vyhovuje. Majú svoju kultúru presne takú aká im vyhovuje, oni sa nebudú meniť lebo my chceme.

 

Vytvárame jednotnú Európu aby sme mali „rovnaké“ podmienky na život, podnikanie a zjednotili našu kultúru? Ale prečo? Aký to má význam, veď každá krajina má svoju históriu, ktorá je nezmazateľná. Každá krajina má svoje bohatstvo, svoj štýl práce, návyky a neposlednom rade máme výchovou nadelené rozdielne hodnoty.

 

Mallorka – cyklistika

28.04.2017

Nádherná aprílová kvetinová Mallorka je balzamom na dušu pre tých, ktorí chcú uniknúť pred ruchom dnešnej doby. Premyslené cyklotrasy, ktoré lemujú každý kút tohto nádherného ostrova vás zavedú na rozkvitnuté lúky, lesíky, olivové háje, políčka s voňavou cibuľou alebo chrumkavým šalátom, ktorý vyzerá ako z rozprávky, až by ste si jeden dali. Po celodennom [...]

Spoločenstvo vlastníkov pozemkov

28.04.2017

Som spoluvlastníkom pozemkov o rozlohe niekoľkých hektárov a? No a nič, vlastne ako keby som nič nevlastnila pretože o „moju“ nehnuteľnosť sa starajú tí, ktorí vládnu spoločenstvu, svoje „panovanie“ si na spoločnej schôdzi odsúhlasili a samozrejme všetky výhody úžitky z našich nehnuteľnosti poberajú sami. Prečo je to tak? Pretože urbáre, ktoré vznikli ešte za [...]

Panama

01.04.2016

Slnkom zaliatá krajina s usmievajúcimi sa bezstarostnými ľudmi. Ked Panamu navštívite v našich zimných mesiacoch, máte trochu pocit, že Vaše telo absolútne nespolupracuje s prijímaním tejto teploty, vlhkosti a tohto biorytmu. Ale už po pár dňoch s príjímaním dostatku (nealko) tekutín sa cítite ako v raji. Nezmazateľne sa Vám do pamäte vtisne pohoda a bezstarostnosť, [...]

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 12247x
Priemerná čítanosť článkov: 1750x

Autor blogu

Kategórie